Author : Delfi Partners
July 26, 2018

Το θέμα του Συνεργατισμού δείχνει να απασχολεί την κοινή γνώμη, ειδικότερα μετά την έντονη φημολογία γύρω από την κεφαλαιακή επάρκεια της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) προέβη στην έκδοση επίσημης ανακοίνωσης προ μιας εβδομάδος, χαρακτηρίζοντας τις όποιες τοποθετήσεις αναφορικά με το ζήτημα ανυπόστατες ενώ τόνισε πως δεν ωφελούν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Ειδικότερα, η ΚΤΚ δήλωσε πως παρακολουθεί στενά τις όποιες δημόσιες τοποθετήσεις γίνονται επί του θέματος της πορείας των Τραπεζικών Ιδρυμάτων. Επιπλέον, υπενθύμισε τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αρμόδιου για την απρόσκοπτη και άμεση εποπτεία των Τραπεζών που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στις χρηματοπιστωτικές ισορροπίες της Χώρας και ως εκ τούτου κρίνονται εκ των σημαντικών, καθώς και την έμμεση εποπτεία των υπολοίπων μικρότερων Τραπεζών.

Βάσει των κριτηρίων που έχουν οριστεί από την ΕΚΤ στις σημαντικές Τράπεζες εντάσσονται η Τράπεζα Κύπρου, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η Ελληνική Τράπεζα και η RCB. Επιπλέον, σημείωσε ότι βάσει της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπ’ αρ. 2014/49/ΕΕ, η οποία και προσαρτήθηκε στο Εθνικό Δίκαιο της Κύπρου, οι καταθέσεις καλύπτονται στη βάση των προνοιών της ως άνω Οδηγίας, σε όλα τα Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα (ΑΠΙ), είτε άμεσης είτε έμμεσης εποπτείας.

‘’Θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ανεπίγνωστες απόπειρες δημιουργίας εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Αυτού του είδους συγκρούσεις πολιτικών ή άλλων συμφερόντων δεν μπορούν παρά να θίγουν τόσο θεσμικά όσο και ηθικά τον κυπριακό τραπεζικό κλάδο, ενώ σε κάθε περίπτωση συγκροτούν ένα ολισθηρό πεδίο για τους θεσμούς της χώρας και παροξύνουν ένα μελανό σημείο της σύγχρονης ιστορίας για την δημιουργία εντυπώσεων και παρασκηνιακού θορύβου’’, ανέφερε σε δήλωση του ο ειδικός επί τραπεζικών θεμάτων και Διευθ. Σύμβουλος της Delfi Partners, Δρ Γεώργιος Μούντης.

Τόνισε δε, πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος και ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ανεπαίσχυντες φήμες και ανακρίβειες περί κουρέματος καταθέσεων στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, υπενθυμίζοντας την ύπαρξη Πανευρωπαϊκής Οδηγίας για την ασφάλεια καταθέσεων μέχρι €100.000.