Μοντέλο Κύπρου και στις εθελοντικές παραδόσεις ακινήτων φέρεται να προωθούν τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης, εκτιµώντας πως η παροχή φορολογικών κινήτρων προς τους δανειολήπτες να παραδώσουν τα… κλειδιά θα βοηθήσει την αγορά να κινηθεί.
«Ενα από τα εργαλεία, που χρησιµοποιήθηκαν µέσω του debt-to-asset swap στην Κύπρο, είναι η εθελοντική παράδοση του ακινήτου και αφορά σε οφειλέτες, οι οποίοι δεν µπορούν να ανταποκριθούν στους όρους αποπληρωµής του ενυπόθηκου δανείου. Το συγκεκριµένο µέτρο παρέχει φορολογικά κίνητρα τόσο για τα τραπεζικά ιδρύµατα όσο και για τους ίδιους, όπως µη πληρωµή µεταβιβαστικών τελών (4%) και φοροελαφρύνσεις στα κεφαλαιακά κέρδη (capital gain tax)», εξηγεί σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Managing Partner της Delfi Partners & Co. Γιώργος Μούντης, για να προσθέσει: «Στην Ελλάδα δεν έχει ακόµη ευδοκιµήσει το συγκεκριµένο µέτρο. Σε σχέση µε τον πλειστηριασµό, ωστόσο, ή την πώληση του ακινήτου -ως µέρος ενός χαρτοφυλακίου- σε κάποιο fund, µε την εθελοντική παράδοση (deed in lieu of foreclosure) ο δανειολήπτης πετυχαίνει καλύτερους όρους αποπληρωµής».
«Είναι συζητήσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», παραδέχονται, από την πλευρά τους, τραπεζικά στελέχη. «Με την οικειοθελή παράδοση τα ιδρύµατα έχουν στα χέρια τους µία συµβολαιογραφική πράξη και όχι µία κατακυρωτική έκθεση πλειστηριασµού, γεγονός που από µόνο του µειώνει τον χρόνο διακράτησης του ακινήτου κατά έναν µε δύο µήνες», αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπενθυµίζοντας, ωστόσο, πως το επίµαχο µέτρο απέδωσε «σε κάποια σηµεία» στην Κύπρο. Αξίζει να επισηµανθεί πως σε αντίθεση µε τη Μεγαλόνησο, που το 80% µε 85% των ακινήτων, που συνδέονται µε «κόκκινα» δάνεια, αφορά σε εθελοντικές παραδόσεις, στην Ελλάδα η συγκεκριµένη λύση αντιµετωπίζεται -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- µε… καχυποψία από τους οφειλέτες. «Οι πελάτες θέλουν να βρουν λύσεις. Εάν υπάρχουν ακίνητα, τότε αυτά είναι ένα µέσο προς αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε σε πρόσφατη συνάντηση µε δηµοσιογράφους η επικεφαλής της Thea Artemis, Ειρήνη Μαραγκουδάκη, αποκαλύπτοντας πως σε σύνολο χαρτοφυλακίου 1,2 δισ. ευρώ οι ανακτήσεις µέσω εθελοντικών παραδόσεων αφορούσαν σε 48 εκατ. ευρώ.
Τα… βαρίδια
Η µεγάλη γκάµα των ακινήτων, που έχουν περάσει στον έλεγχό τους µέσω πλειστηριασµών, αλλά και η διασπορά δυσχεραίνει, σύµφωνα µε τον κ. Μούντη, το έργο των τραπεζών. «Το τελευταίο διάστηµα έχουν επιταχυνθεί οι πλειστηριασµοί (περίπου 20.000 εξ αυτών είναι επιτυχείς) και, εποµένως, έχει περάσει στον έλεγχο των τραπεζών ένας µεγάλος όγκος ακινήτων. Αυτά τα ακίνητα βρίσκονται σε όλη την επικράτεια και έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για οικιστικά και εµπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, πολυτελείς µονοκατοικίες στα βόρεια και τα νότια προάστια, επαγγελµατικούς χώρους σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, βιοµηχανικά κτίρια εκτός Αττικής, τουριστικά καταλύµατα σε νησιά και τουριστικούς προορισµούς, οικόπεδα σε προνοµιακή θέση κ.λπ.», τονίζει χαρακτηριστικά. Σύµφωνα µε τον ίδιο, η διαχείριση ενός τέτοιου όγκου ακινήτων θα ήταν αποτελεσµατικότερη εάν υπήρχαν συνέργειες µεταξύ των τραπεζών, κυρίως ως προς το κοµµάτι της ανάθεσης σε εξειδικευµένους asset managers. «Τα άρτια καταρτισµένα στελέχη, η κατάλληλη τεχνογνωσία, οι σηµαντικές συνεργασίες µε επαγγελµατίες του κλάδου των ακινήτων και οι ψηφιακές πλατφόρµες αποτελούν τη βάση για την άµεση αντιµετώπιση κάθε πρόκλησης», προσθέτει. Αξίζει να επισηµανθεί πως η Delfi Partners «τρέχει» το τελευταίο διάστηµα µία πλατφόρµα ηλεκτρονικών πωλήσεων, στην οποία έχει αναρτηθεί σηµαντικός αριθµός τραπεζικών ακινήτων. «Μέσω του delfiproperties. com ο ενδιαφερόµενος µπορεί να ενηµερωθεί σχετικά µε διάφορα ακίνητα προς πώληση, να δει φωτογραφίες και χαρακτηριστικά του, να συγκρίνει αντικειµενική και εµπορική αξία και, τέλος, να ζητήσει επίσκεψη, ώστε να λάβει πιο ώριµα την απόφαση της επένδυσης», αναφέρει ο κ. Μούντης.
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.